Stress? Zorg goed voor jezelf!
Stress, de een heeft er meer last van dan de ander. Af en toe stress is op zich prima, het houdt u namelijk scherp. Maar wat maakt u nu eigenlijk alert en scherp? Dat zijn de stresshormonen adrenaline en cortisol. Adrenaline herkent u vast wel, een boost energie als u een spannende presentatie moet geven voor een heel groot publiek of als u uw kind kwijt bent in een drukke winkelstraat. Een adrenalinestoot! Alles in uw lichaam gaat op scherp, het stelt zich in op overleven. Als de stress langer duurt maakt uw lichaam cortisol aan. Dit om toch staande te kunnen blijven in een stressperiode.
Ons stress-systeem reageert nog steeds hetzelfde als heel veel jaren geleden. Voor de oermens had stress vaak te maken met af en toe een prikkel in een echt bedreigende situatie, zoals kou of honger of gevaarlijke dieren. Nu is dat heel anders. Wij leven met veel comfort, weinig natuurlijke beweging, voedsel in overvloed en de hele dag prikkels om ons heen. Het lichaam met dito oerbrein gedraagt zich nog steeds alsof we in de oertijd leven. Wij ervaren dus de hele dag prikkels om ons heen, dus niet alleen adrenaline wordt aangemaakt maar dus ook veel cortisol.
Wat is het nadeel van veel cortisol?
Te veel cortisol is een aanval op onze gezondheid. Cortisol zorgt er namelijk voor dat u voldoende energie hebt, energie die u nodig heeft voor de actie die van u wordt gevraagd. Echter, dit is energie in de vorm van een verhoogde bloedsuiker. Deze brandstof wordt eerst gehaald uit onze lever en spieren maar als de voorraad op is ook uit onze huid, haren en nagels. Deze hebben dus te lijden onder langdurige stress. Een continue verhoogde bloedsuiker zorgt voor een verhoogde kans op diabetes type2. Daarnaast breekt cortisol eiwitten af om bloedsuiker te kunnen maken.
Ook zorgt een grote hoeveelheid cortisol ervoor dat het teveel aan voeding dat u niet gelijk kunt verbruiken, dus bijvoorbeeld als u de hele dag voor uw laptop zit, wordt opgeslagen als buikvet. In de oertijd was dit een mooi voorraadje maar tegenwoordig wilt u dit natuurlijk niet. Door de hoge bloedsuiker heeft u ook meer behoefte om te gaan eten, dit om uw bloedsuikerspiegel op niveau te houden. De kans op slecht slapen en een verminderd immuunsysteem wordt door teveel cortisol ook groter.
De invloed van voeding op cortisol
Voeding is ook een prikkel van buiten af waar uw lichaam op reageert. Dat kan uw lichaam prima reguleren. Echter, bepaalde voedingsmiddelen geven de verkeerde prikkels. Zeker wanneer u langdurige stress ervaart zou u deze dus beter kunnen vermijden. Dit zijn onder andere de voedingsmiddelen die uw bloedsuiker versneld beïnvloeden, zoals koekjes, ijs, witte rijst, chips en snoep, zeg maar de snelle suikers. Ook koffie en alcohol hebben direct invloed op uw stresshormonen.
Er zijn ook voedingsmiddelen waarmee uw cortisol op een positieve manier kan beïnvloeden. Deze producten eet u juist dus wat meer in tijden van langdurige stress!
Met welke voedingsmiddelen kun u uw cortisolniveau positief beïnvloeden?
- Omega-3 vetzuren
- Langzame koolhydraten (geven een langzame stijging op uw bloedsuikerspiegel)
Omega-3 vetzuren helpen de hoeveelheid cortisol en andere stresshormonen te verlagen. De volgende voedingsmiddelen aan uw voedingspatroon toevoegen helpt daar dus bij:
- Noten, zaden en pitten (ongebrand en ongezouten)
- Vette vis (zalm, paling, haring)
- Avocado
- Olijfolie
- Lijnzaad
De langzame koolhydraten zorgen ervoor dat uw bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Wanneer uw lichaam veel cortisol aanmaakt is het dus gebaat bij voeding die ervoor zorgt dat uw bloedsuiker stabiel blijft zodat u geen torenhoge bloedsuikerspiegels krijgt. Wanneer u een hoge bloedsuikerspiegel hebt zal dit ook een diepe daling tot gevolg hebben. Dit leidt weer tot de prikkel om snel weer iets te eten zodat uw bloedsuikerspiegel op niveau komt. Langzame koolhydraten zitten in:
- Volkoren brood
- Volkoren pasta
- Groenten en fruit
- Zilvervliesrijst
- Quinoa
- Peulvruchten
- Zoete aardappel
Als u dus veel stress ervaart zorg dan goed voor uzelf door de juiste voedingsmiddelen te eten. Voeding is dus belangrijker dan u wellicht dacht in tijden van stress. Meer weten? Volg dan samen met collega’s de Vitale Leefstijl Workshop Happy Food Happy Mood!