Waarom is variëren in je voeding zo moeilijk?

Wekelijks komt de vraag wel een keer voorbij van mijn klanten zowel tijdens mijn leefstijlworkshops of 1- op 1 voedingsadvies of coaching. Heb je voor mij nog lekkere lunchrecepten? Ik wil namelijk graag minder brood eten en meer variatie in mijn lunchpatroon. Natuurlijk heb ik genoeg lunchrecepten, maar…

Het is een interessante vraag, want waarom wel dagelijks brood eten met nagenoeg hetzelfde beleg tijdens de lunch? En als we geen brood meer willen eten dan het liefst elke dag wat anders?? Ik snap het natuurlijk wel waar de wens vandaan komt, het is natuurlijk erg lekker elke dag wat anders maar niet heel realistisch als je bezig bent je voedingspatroon te veranderen. Gedrag veranderen gaat namelijk langzaam en kost tijd. Dus als je je voedingspatroon wat betreft de lunch wil veranderen, begin dan met één of twee dagen in de week. En bereid het voor. Bedenk alvast tijdens de weekboodschappen dat je deze week anders wil lunchen en wat…Het internet staat er vol mee dus voldoende inspiratie. Hierbij alvast een tip voor een lekkere lunch; Een omeletrol met tomaten-tapenade en avocado!

Variatie is wel erg belangrijk in ons voedingspatroon. Namelijk niet één voedingsmiddel is gezond. Je kunt over elke voedingsmiddel wel iets goeds of slechts schrijven. Bijvoorbeeld water, dit is gezond maar ineens 5 liter water drinken is niet zo gezond. Net zoals tarwegluten, we eten er inmiddels zoveel van (pasta, crackers, ontbijtkoek en brood) dat onze darmslijmvliezen kunnen beschadigen. Ligt dat dan aan de gluten zelf of de hoeveelheden? Zo kan ik nog wel wat voorbeelden beschrijven maar waar het op neer komt is dat dat variatie in onze voeding essentieel is.  Dus beginnen met meer variatie tijdens je lunch is een goed idee!

En wat nog leuker is, doe ideeën op samen met je collega’s tijdens een lunch-kookworkshop. Goed in te passen tijdens een lange dag vergaderen!

 

 

 

Deel dit bericht

Waarom is variëren in je voeding zo moeilijk?